Mýty o houbách

Znám 50 druhů hub a jsem tedy mykolog

Je známo kolem 1 500 000 druhů hub. V České republice je zjištěno asi 10 000 druhů.

Smaženice se nesmí znovu ohřívat

Není to pravda, smaženici klidně dejte do lednice a zacházejte s ní jako s masem. Ohřátí nemá na vaše zdraví žádný negativní vliv.

Při otravě houbami vypít co nejvíc mléka

Pít mléko není vhodné proto, že se nejedná o tekutinu. V zažívacím traktu se srazí. A tvrzení, že zmírňuje působení toxických látek, je mýtus, který žádný seriózní vědecký výzkum nepotvrdil.

Podíváte-li se na houbu, přestane růst

Vtip je spíše v tom, že jste při okukování houby pošlapali podhoubí a přerušili přísun výživných látek. Nebo se o přerušení růstu postaral hmyz, který houbu napadl, případně úplně obyčejné sucho.  

Otrava se projeví do tří hodin od snědení hub

Pravda je, že člověk začne mít problémy nejčastěji do dvou až tří hodin, ale otrava se může projevit za dvě, deset, ale i za 30 hodin.

Některé houby mají šamanskou moc

Ano, některé mírněji jedovaté houby, třeba muchomůrku červenou, používali šamani při výrobě kouzelných nápojů, po jejichž vypití měli vidiny a „rozmlouvali s bohy“. Nelze však doporučit v rámci EU. I když někteří politici?.............

Na houby se musí chodit brzy po ránu

Z ryze mykologického hlediska brzká ranní hodina nemá opodstatnění, důvod je čistě prozaický: kdo bude v lese dřív, na toho zbude víc hub. Jo kdo dřív příjde, ten dřív ..............

Na houby je dobré si vzít igelitku. Je skladná.

Houby stačí, když se zapaří buď v igelitce, do níž je sbíráme, nebo v kufru auta, ve kterém je v horkém počasí vezeme domů. Dokáží nám způsobit řadu vážných potíží. Bílkoviny, které houby obsahují, se začnou kazit (podobně jako třeba v mase), ale hlavně se rychle namnoží některé bakterie. A ty...

Lidé dříve věřili, že houby vymezují kruh, kde v noci tančily čarodějnice.

Některé houby vyrůstají v kruhu, což také pověrčiví lidé připisovali kouzlům. Uvnitř kruhu je již odumřelé podhoubí, a proto je tam bujnější tráva. Například Strmělka mlženka.

Jedovatá houba je hořká, stačí ji v lese ochutnat!

Ochutnat můžeme např. hřib, pokud je hořký, nechte ho v lese. Stejné pravidlo ale neplatí u ostatních druhů hub. Jedovaté houby jiného druhu než hřibovitého mohou otravu způsobit ihned, i při pouhém ochutnání. A např. syrová muchomůrka zelená je velmi chutná.

Je-li houba okousaná od plžů, mlžů či dalších živočichů, nemůže být jedovatá

Nepravda. Toxiny nebezpečné člověku jsou pro jiné organismy schopné bez problémů zpracovat

Je správné oloupat šupinatým houbám nebo klouzkům klobouky

Zakazovat to jistě nikomu nelze, nicméně povrch klobouku a jeho svrchní vrstva představuje největší koncentraci pro člověka zdravých látek. Za zvyk loupat houby mohou přitom kuchařky legendární Dobromily Rettigové, v nichž se houby považovaly za zeleninu a jako takové je tedy bylo třeba...

I jedlé houby jsou za syrova jedovaté

Některé ano. Zejména ty, které modrají po dotyku. Tyto houby potřebují převařit alespoň dvacet minut při 100°C. Je to například hřib kovář nebo hřib koloděj, ale také modráci nebo babky. (foto Dezidor) https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.cs

Houby v sobě koncentrují radioaktivní látky

Na to můžete bez obavy téměř zapomenout. Ne že by houby tuto schopnost neměly – ale ve srovnání s jinými zdroji přirozené radioaktivity jde o zcela zanedbatelná množství. Nejjvýznamnějším radionuklidem je v současnosti izotop cesia 137Cs. Podle výzkumů mají přitom největší...

Houby se s alkoholem nesnášejí

To se dlouhou dobu tradovalo. Dobrou houbu lze zapít čímkoli, podle toho nač máme chuť - tvrdým alkoholem, vínem, pivem. Záleží opravdu jen na chuti konzumenta. Jsou ovšem výjimky s alkoholem nelze kombinovat, např. hnojník inkoustový.

Houby se musí hned zpracovat

Houby nemusíme zpracovat hned po příchodu z lesa. V zásadě bychom s nimi měli zacházet stejně jako s masem. Klidně je můžeme uložit do chladničky a krájet či připravit je až druhý den. Můžeme je také uschovat v mrazničce, kde mohou být třeba i půl roku. Volně rostoucí...

Houby rostou po dešti

Houby k růstu opravdu potřebují vláhu, ale první plodnice hub se obvykle začínají klubat zhruba deset dní po dešti. Nejdříve ty rostoucí mimo les (špičky, žampiony, pýchavky), o pár dní později se přidají i lesní houby. Nemá tak cenu hned druhý den po dešti vyrážet do lesa. Houby, které v...

Houby rostou nejvíce za úplňku

Je pravdou, že dosud nikdo nepublikoval seriózní vědeckou práci, která by se touto problematikou zabývala. Pozorování však dávají tomuto úsloví za pravdu. Pokud Měsíc dokáže ovlivňovat příliv a odliv, proč by nemohl »tahat vodu« ze země tak, aby houby měly víc vláhy a víc rostly? Známý mykolog Jiří...

Houby jsou v houskovém knedlíku

Kvasnice jsou drobnohledné houby, které se za příznivých okolností (teplo mléko cukr mouka) rychle množí.

Houby jsou plné kovů

Často narazíte na lidi, kteří houby nejedí, protože jsou přesvědčeni, že jsou v nich koncentrovány různé škodlivé látky, zejména těžké kovy. Houby jsou především voda a vláknina. Houby nasbírané na výsypkách dolů, kde se těžily kovy skutečně obsahují větší množství těžkých kovů.

Houbami se otráví v ČR ročně desítky lidí

Není to pravda. Jsou to stovky. V České republice je zaznamenáno zhruba 400 otrav houbami ročně. Vzhledem k tomu, že podle odhadů odborníků z České mykologické společnosti houbaří nebo někdy houbařilo zhruba 90 % z nás, není to nijak dramaticky vysoké číslo. Na druhou stranu ani zanedbatelné.

Houba žije jen pár dní

Václavka je unikát. Roste na živých i tlejících kmenech stromů.  V noci můžete dokonce vidět jejich podhoubí, které světélkuje.  Patří mezi organismy, které se dožívají nejvíce let a dokáží se rozrůst na obrovském území. Je údajně známý exemplář václavky smrkové, který roste na ploše...

Houba vyroste za den

To platí jen výjimečně u některých druhů, například hnojníků. Že však tam, kde jste dnes našli »praváka«, bude zítra dalších pět? To asi určitě ne. Houbám trvá růst několik dnů, obvykle se uvádí čtyři až osm. Za mimořádně příznivých podmínek to může být i dříve. Rekordmany v růstu bývají...

Chcete-li se ujistit, že se do smaženice nedostala žádná jedovatá houba, vložíte do ní stříbrnou lžičku

Nesmysl. Jedovaté látky obsažené v houbách se na kovech nemohou projevit.