Výstava hub

23.09.2017 07:54

Dne 20.9. v 18h byla slovnostně zahájena již 57 výstava hub.

Výstava probíhá od 21. do 23.9. 2017 v prostorách Mount clubu na zahradě, Kostelní ul. 43/6, Čelákovice.

Všichni jsou srdečně zváni.

 


 DSC00610 (1).JPG 

Fotogalerie: Výstava hub

Mýty o houbách

Jedovatá houba je hořká, stačí ji v lese ochutnat!

Ochutnat můžeme např. hřib, pokud je hořký, nechte ho v lese. Stejné pravidlo ale neplatí u ostatních druhů hub. Jedovaté houby jiného druhu než hřibovitého mohou otravu způsobit ihned, i při pouhém ochutnání. A např. syrová muchomůrka zelená je velmi chutná.

Podíváte-li se na houbu, přestane růst

Vtip je spíše v tom, že jste při okukování houby pošlapali podhoubí a přerušili přísun výživných látek. Nebo se o přerušení růstu postaral hmyz, který houbu napadl, případně úplně obyčejné sucho.  

Na houby se musí chodit brzy po ránu

Z ryze mykologického hlediska brzká ranní hodina nemá opodstatnění, důvod je čistě prozaický: kdo bude v lese dřív, na toho zbude víc hub. Jo kdo dřív příjde, ten dřív ..............

Chcete-li se ujistit, že se do smaženice nedostala žádná jedovatá houba, vložíte do ní stříbrnou lžičku

Nesmysl. Jedovaté látky obsažené v houbách se na kovech nemohou projevit.

Smaženice se nesmí znovu ohřívat

Není to pravda, smaženici klidně dejte do lednice a zacházejte s ní jako s masem. Ohřátí nemá na vaše zdraví žádný negativní vliv.

Houby se s alkoholem nesnášejí

To se dlouhou dobu tradovalo. Dobrou houbu lze zapít čímkoli, podle toho nač máme chuť - tvrdým alkoholem, vínem, pivem. Záleží opravdu jen na chuti konzumenta. Jsou ovšem výjimky s alkoholem nelze kombinovat, např. hnojník inkoustový.

Houby se musí hned zpracovat

Houby nemusíme zpracovat hned po příchodu z lesa. V zásadě bychom s nimi měli zacházet stejně jako s masem. Klidně je můžeme uložit do chladničky a krájet či připravit je až druhý den. Můžeme je také uschovat v mrazničce, kde mohou být třeba i půl roku. Volně rostoucí...

Na houby je dobré si vzít igelitku. Je skladná.

Houby stačí, když se zapaří buď v igelitce, do níž je sbíráme, nebo v kufru auta, ve kterém je v horkém počasí vezeme domů. Dokáží nám způsobit řadu vážných potíží. Bílkoviny, které houby obsahují, se začnou kazit (podobně jako třeba v mase), ale hlavně se rychle namnoží některé bakterie. A ty...

Houbami se otráví v ČR ročně desítky lidí

Není to pravda. Jsou to stovky. V České republice je zaznamenáno zhruba 400 otrav houbami ročně. Vzhledem k tomu, že podle odhadů odborníků z České mykologické společnosti houbaří nebo někdy houbařilo zhruba 90 % z nás, není to nijak dramaticky vysoké číslo. Na druhou stranu ani zanedbatelné.

Při otravě houbami vypít co nejvíc mléka

Pít mléko není vhodné proto, že se nejedná o tekutinu. V zažívacím traktu se srazí. A tvrzení, že zmírňuje působení toxických látek, je mýtus, který žádný seriózní vědecký výzkum nepotvrdil.
<< 1 | 2 | 3 >>